På vandring i det storslåtte vakre

 Bok om Kyststien i Vestfold.

Vestfold har i alle år vært sommerens ferieparadis. Badestrender, svaberg og måkeskrik. Dovne dager med aviser og bøker, båtturer i skjærgården og turer i nærmiljøet.

Litt etter litt har det blitt flere fotturer. Ikke bare sommerstid, og i eget nærmiljø. Vi har tett og slett blitt glade i å gå og har oppdaget at det å gå er en flott måte å feriere på i andre land. Denne ferieformen har vi prøvd ut både i Frankrike, Spania og Italia.  Det vi har vært spesielt ved disse fotturene er at naturopplevelsene har vært så tett integrert med kulturopplevelsene. Veiene som man følger fører oss inn i vakre småbyer, og kulturlandskapet er en like viktig del av naturlandskapet som den uberørte naturen. Og ikke minst: Turene er ikke ferdig når du kommer inn til småbyene. Etter å ha gått en hel dag tar du inn på et vertshus eller et hotell. Du kjenner gleden ved å kunne dusje, ta på deg rene klær for deretter å gå ut å spise. Maten og vinen en drikker ved siden av, sammen med samtalene om det man har opplevd forsterker og beriker reiseopplevelsene.

Vi ønsket derfor å prøve ut denne måten å feriere på i Vestfold. I stedet for bare å gå på tur har vi begynt å vandre langs kysstiene i Vestfold. Kyststiene i Vestfold er et nettverk av stier som kan kobles sammen til et sammenhengende nettverk av stier fra Tveidalen i sør til Svelvik i nord. Disse stiene går ikke bare gjennom enestående vakre naturlandskap; fra rullesteinsstrender, via våtmarksområder, skurefjell, sandstrender og furuskog. Kysstiene forbinder alle de små og pittoreske småstedene langs kysten. I Larvik er det en sammenhengende kyststi på 37 kilometer. Det er små stier, skogsveier, broer som er bygd langs fjellsidene, merkede klatreløyper over knatter. Alt er utrolig godt tilrettelagt. Kysstien i Larvik er på mange måter Norges Cinque Terre. Cinque Terre består av 5 små fiske landsbyer langs vestkysten av Italia. Disse byene er forbundet med en vakker kyssti.  I Larvik kommunen forbinder kysstien de tre vakre tettstedene Helgeroa, Nevlunghavn, Stavern med Larvik by. Byen som nå har gjenvunnet sin strandlinje. På denne delen av kysstien kan man gå sammenhengende i tre dager (nesten) uten å berøre asfalt. Langs stien er det mange overnattingsmuligheter, fra enkle hytter på campingplasser til ferieleiligheter og flotte hotell – samt mange kafeer hvor man kan stoppe å spise.

Vårt ferieprosjekt de siste somrene har vært å gå kyststiene fra Larvik til Svelvik. Selv om det er mange partier hvor man må forlate stiene og ta til takke med sykkelveier, eller gå langs veikanten, er det vel verdt innsatsen. På noen av strekningene oppleves vekslingen mellom å vandre på stiene og asfalt som en naturlig del av reisen. Dette gjelder for eksempel strekningen mellom Tønsberg og Horten. På den første delen av denne ”løypa” følger man utfartsveien fra Tønsberg gjennom Kilen og mot Åsgårdstrand. Deretter tar man en avstikker mot Nes og forbi Jarlsø. Her midt inne i villastrøkene fører kysstien oss inn i på en av sine mest sjarmerende og vakre strekninger. For oss som bor i Tønsberg har dette blitt en nyoppdaget perle på kysstien. Fra Vallø går kysstien forbi Ringshaug, den lengste stranda i Vestfold og inn på grusdekkede veier og myke stier gjennom Essoskogen før man må gå over på gangsti langs riksveien til Åsgårdstrand. Slik fortsetter stien gjennom byen, forbi Munchs sommerhus og inn på en ny vakker skogsvei på vei mot Borrehaugene og Horten…

Selv alt ikke er like godt tilrettelagt for vanding, og alle partiene ikke er like slående vakre fungerer mange av disse transportetappene langs asfaltkanten som ”pustehull”, de er etapper som gjør at vi kan bearbeide alt det flotte vi har opplevde tidligere på dagen, eller den gir oss tid til å glede oss over det som vil møte oss lenger framme i løypa – enten det er et bad, noe kaldt å drikke, et måltid eller en vakker opplevelse.

Tilbake